Mi pišemo, pišemo, pišemo …

 

Vesela dRuščina je podobna mnogim drugim ruskim šolam v tujini. Tudi mi učimo otroke ruskega jezika, zgodovine, matematike, jim dajemo domače naloge, skupaj pišemo spise, se udeležujemo olimpijad in natečajev, obeležujemo praznike in sodelujemo na festivalih. Vsak otrok, ki hodi v našo šolo, postane del družine, ki ga sprejema in razume, pomaga in vzgaja.

Od vseh ostalih šol pa nas ločuje ravno naša revija, Ključek, ki je polna umetniških del naših učencev. Vsako leto revijo z veliko ljubezni sestavimo, oblikujemo in izdamo.

Vsak učitelj da življenju svojih učencev svoj, unikatni pečat, saj jim podaja svoje znanje in izkušnje. Ključek je odraz našega dela, pokazatelj vsega našega truda. V njem je razvidno kakšno znanje smo uspeli prenesti na naše učence.

V Ključku so zbrana razna dela nadarjenih otrok naše šole: otroške pripovedi, pravljice in pesmi, otroško mišljenje o prijateljih, starših in šoli, prvi poizkusi analize literarnih junakov in prvi poizkusi kritike literarnih del in razmišljanja o preteklosti in njenem vplivu danes.

V Ključku boste našli dela skoraj 70 mladih avtorjev starih med 7 in 15 let. Kot vedno so dela razdeljena v različne sekcije: Svet v katerem živim; Svet, ki sem si ga izmislil; V svetu literature; Svet znanih ljudi. S svojimi razmišljanji o znanih Slovencih (med drugim o Primožu Trubarju in Francetu Prešernu), so otroci slavili na natečaju Slovanski svet skozi oči otrok, ki ga je organiziral Moskovski Center Slovanskih kultur.

Izid takšnega projekta, kot je naša revija, je velik zalogaj, tako časovno, kot finančno. Veseli in hvaležni smo, da nam s pomočjo staršev naših učencev, naših sponzorjev in partnerjev, že 6 let uspeva.

Letos je Ključek izšel pod sponzorstvom Rimskih term, kar je za nas izjemnega pomena, zato bi se radi zahvalili direktorju Rimskih term, gospodu Arakelovu, brez pomoči katerega, revije ne bi zmogli izdati, in katerega čudovit odnos do maternega jezika vzpodbuja delovanje naše šole in navdihuje naše učence.

Novo številko revije bomo predstavili 7.6.2019, ko bomo z učenci obeležili Dan ruskega jezika, ki ga tradicionalno praznujemo ob zaključku šolskega leta.

Še enkrat naj se lepo in iskreno zahvalim vsem učiteljicam in mladim avtorjem, ki so pripomogli k izidu letošnje številke. Vsem bralcem pa želim obilo užitka v branju!

Julija Mesarič,

Direktorica zavoda Vesela dRuščina

Nova številka šolske revije Ključek