Konec julija se zopet obeta bogat program ob že 101. obletnici ruske kapelice na Vršiču. Po lanskem visokem obisku predsednika Rusije, Vladimirja Putina, organizatorji še zdaleč ne mirujejo, marveč zopet pripravljajo zanimiv program, ki bo zopet v znamenju slovensko-ruskega prijateljstva.

Dogodki bodo letos potekali na Vršiču, v Kranjski Gori in Ljubljani. Podrobnejši program si lahko ogledate v priponki, sicer pa bi radi predvsem izpostavili, da bo letos nastopil Praznični zbor patriarške cerkve gospodovega razglašenja iz Moskve, ki mu boste lahko prisluhnili v Ljubljani, v Kranjski Gori ter tudi na Vršiču.

Osrednja prireditev bo v nedeljo, 30. julija, ob Ruski kapelici na Vršiču. Zbrane bodo nagovorili častni pokrovitelj minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Viktor Erjavec, vodja delegacije Ruske federacije minister za telekomunikacije in množične medije Nikolaj A. Nikiforov, župan Kranjske Gore Janez Hrovat in predstavnica Društva Slovenija Rusija Julija Mesarič.

Vabimo vas, da se udeležite dogodkov in tako prispevate k slovensko-ruskemu prijateljstvu. Ruska kapelica pod Vršičem je bila zgrajena med 1. svetovno vojno in je ohranjena v spomin na umrl ruske ujetnike, ki so izgubilki življenje v nečloveških razmerah med gradnjo ceste čez prelaz. V svojem 101 letu je s svojim sporočilom miru stkala vezi razumevanja, dialoga in spoštovanja med številnimi generacijami predstavnikov kulturnega, verskega, političnega, gospodarskega in družbenega življenja.

Dogodke ob 101. obletnici Ruske kapelice organizirajo Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji, Občina Kranjska Gora, Fundacija Russkij mir in Društvo Slovenija Rusija.

Foto: Igor Zaplatil/Delo

Vabilo

Program