Ta vikend je v Ljubljani potekalo praznovanje maslenice.

 

V zadnjih letih je maslenica postala sestavni del kulturnega življenja slovenske prestolnice. Slovenija praznuje svoj praznik, ki je podoben naši maslenici in se imenuje pust. Za Slovence je ta praznik del kulturne dediščine, zato spoštujejo šege in običaje povezane z njim. Med tem ko mi uživamo v palačinkah, Slovenci uživajo v krofih, ko mi sežigamo maslenico, Slovenci pokopljejo pust, v pustnem tednu pa potekajo pustne povorke v številnih slovenskih mestih. Vendar imata, kljub razlikam v praznovanju, oba praznika veliko skupnega: tako pust kot maslenica obeležujeta slovo zime in pozdravljata prihod pomladi.

Slovenci ne le, da skrbno ohranjajo svojo kulturno dediščino, ampak izkazujejo tudi veliko zanimanje za naše praznovanje maslenice. Festival “Maslenica v Ljubljani” v središče mesta vsako leto privabi veliko število gledalcev, med katerimi so prebivalci slovenske prestolnice, naši rojaki in celo gostje iz sosednjih držav.

12. mednarodni festival “Maslenica v Ljubljani” so slavnostno otvorili predstavnik mestne občine Ljubljana, Dušan Černe, ruski veleposlanik v Sloveniji, D. G. Zavgajev in predsednik Društva Slovenija – Rusija, Saša Ivan Geržina.

Na festivalu so nastopile različne skupine, ansambli, solisti in dueti. Folklorni skupini “Rodnik” in “Kalinka” iz Italije, “COF – Klub Optimističnih Folkloristov” in “Ruski talisman” iz Slovenije, otroški gledališki studio ruske šole Vesela dRuščina, otroški in odrasli zbor “Rulada Talent Agency” in duet “Kalinka”, so ustvarili čudovito vzdušje praznovanja maslenice in vsem obiskovalcem predstavili tradicionalne obrede in običaje, gledališke predstave in komične skeče, plese in igre.

Znana slovenska pevka Manca Izmajlova ter naša rojaka, Marina Igritskaya in Andrej Galitski in drugi izvajalci, so slavnostni program še dodatno obogatili s svojimi čudovitimi solističnimi nastopi.

Poleg kulturnega programa je vse obiskovalce »Maslenice v Ljubljani« pričakal bogat in raznolik sejem, otroci so se lahko udeležili brezplačnih ustvarjalnih delavnic, na voljo pa so bile tudi tradicionalne slovanske dobrote

Zamisel prireditve Maslenica v Ljubljani pripada ustanoviteljici, direktorici ruske šole v Sloveniji in internetne revije »Ključ do življenja v tujini«, Juliji Mesarič:

Zame je zelo pomembno, da so otroci vedno vključeni v program na enak način kot odrasli. Ravno zaradi tega že vrsto let, kljub vsem težavam, organiziramo festival »Maslenica v Ljubljani«. Iskreno sem hvaležna vsem, ki pomagajo, podpirajo in sodelujejo pri pripravi in izvedbi festivala!

Organizatorji XII. Mednarodnega festivala “Maslenica v Ljubljani”: Ruska šola v Sloveniji (Zavod Vesela dRuščina) pod okriljem Mestne občine Ljubljana, ob finančni podpori Društva Slovenija – Rusija, s podporo Ruskega centra za znanost in kulturo ter ruskega veleposlaništva v Sloveniji.