Ob koncu leta otroci že komaj pričakujejo, da se prižgejo novoletne lučke, saj je to znak, da se na pot odpravlja Dedek Mraz, dobrosrčen mož iz severnih, zasneženih krajev. In tudi letos je prišel med nas! V Veseli dRuščini smo v Pionirskem domu v Ljubljani 18. decembra pripravili že 18. novoletno prireditev, kjer se je predstavilo skoraj 100 otrok in mladostnikov. Pod vodstvom Liane Cerar so uprizorili rusko narodno pravljico Leteča ladja in tako uspeli priklicati Dedka Mraza, ki si je zaradi tako pridnih otrok vzel čas in nas predčasno obiskal!

Z veseljem se lahko pohvalimo, da je bil to res otroški praznik, saj so bili med nastopajočimi samo otroci. Z nestrpnostjo smo pričakovali, ali bosta dimnikar Ivanuška in carična Zabava uspela ukaniti pohlepnega carja in preračunljivega bogatega plemiča – bojarja Polkana. Predstavila se je tudi plesna skupina Vesele dRuščine pod vodstvom Irine Stankovič, ki nas je popeljala v svet čarobnih in skrivnostnih ruskih narodnih plesov. Na odru sta se pridružili še vokalni zasedbi Orfej, ki ga vodi Marina Igricka, in Agencija talentov RULADA Anne Mogutine.  Otroke sta na dramski nastop pripravljali Liana Cerar in Alla Abramova. Prireditev je bila še bolj privlačna po zaslugi odličnih kostumov in posebnih učinkov, ki so dopolnjevali praznično vzdušje.

»Hvala za lepo, spektakularno novoletno prireditev, ki sem je bila deležna včeraj. Otroci so bili imenitni in resnično sem uživala ob njihovem nastopu in zadregah, ki jih znajo tako imenitno pričarati samo otroci!«, je organizacijo in otroke pohvalila gostja, ravnateljica OŠ Danile Kumar mag. Mojca Mihelič.

Ob koncu predstave so otroci že nestrpno pričakovali, ali bo prišel mož s severa. In tudi je! Dedek Mraz je prišel v spremstvu prekrasne Sneguročke, skupaj pa smo zaplesali in se poveselili v plesu okrog jelke. Otroci pa so bili najbolj zadovoljni, ko so od Dedka Mraza dobili tudi darilo!

Nad prireditvijo so bili navdušeni vsi prisotni. Starši in gostje so pohvalili predstavo in dekoracijo prostora, saj so lahko podoživeli svoja otroška leta.

»Redno sem obiskoval glavno moskovsko novoletno prireditev, tako da lahko z veseljem rečem, da je bila prireditev na zelo visoki ravni. Pohvale organizatorjem!«, je prireditev komentiral Aleksander, ki se je na prireditvi spominjal svojih otroških let.

Direktorica Zavoda Vesela dRuščina, ki je prireditev organizirala, pa je poudarila pomen praznikov: »Z veseljem ugotavljam, da smo v okviru te prireditve povezali kar nekaj društev, ki delujejo na področju ruske kulture, na predstavo pa je prišlo več kot 400 ruskih otrok in odraslih, ki na tak način lahko doživijo novoletne praznike, kakor jih praznujejo v domovini.«

Prireditev ne bi mogla tako dobro uspeti brez podpore in pomoči številnih organizacij, ki so nam priskočile na pomoč. Posebej bi se radi zahvalili Društvu Slovenija – Rusija, ki je prireditev podprl z denarnimi sredstvi v okviru sklada Toneta Pavčka, ter številnim drugim podpornikom, ki so nam stali ob strani pri organizaciji prireditve.

Zavod Vesela dRuščina deluje v Sloveniji že več kot 10 let in s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport izvaja pouk maternega jezika za otroke ruske skupnosti v Sloveniji. Zavod je tudi pobudnik in organizator številnih dogodkov in prireditev – poleg novoletne prireditve je najbolj poznan festival slovanske kulture Maslenica, ki bo naslednje leto potekal 25. februarja na osrednji tržnici v Ljubljani.