Velikokrat po televiziji gledamo posnetke, kako Moskva in ostala Rusija vstopa v novo leto. Poleg ognjemeta, ki je zvest spremljevalec slavja, pa imajo Rusi tudi par zanimivih navad.

V Rusiji se z novim leto prazniki šele pričnejo, saj se Božič v nasprotju z Zahodno Evropo zaradi drugačnega koledarja praznuje šele 7. januarja. Tako se za Ruse s 1. januarjem začenja novoletni maraton praznovanj, ki traja kar približno 10 dni (toliko je tudi dneva prostih dni). Silvestrovo je za mnoge Ruse dan še zadnjih nakupov in priprav na silvestrsko večerjo. Prihod novega leta se običajno pričaka v družinskem in prijateljskem krogu, vedno ob prižgani televiziji. Rusi si ne predstavljajo začetka novega leta brez fanfar na državni televiziji, ko vsem prebivalcem Rusije vošči predsednik države, nato pa dvanajstkrat odbije glavna državna kremeljska ura, točno ob polnoči pa zazveni veličastna ruska himna. Burno slavljenje velikokrat traja vse do jutra (kar je v severnih krajih resnično dolgo). Seveda pa je treba omeniti, da se zaradi številnih časovnih pasov v Rusiji novo leto lahko praznuje tudi večkrat!

Dedek mraz prihaja!

Dedek mraz na novoletni prireditvi Vesele dRuščine

Dedek mraz na novoletni prireditvi Vesele dRuščine

Seveda pa nobeno novo leto ni povsem pravo, če nas ne obišče Dedek mraz! Dobrodušen starec v modri ali rdeči obleki, ki spominja na kakšno rusko narodno nošo, ob prehodu v novo leto obišče sleherni dom in obdari otroke. Zadnji dnevi v letu so v znamenju prednovoletnih zabav za otroke, kamor Dedek mraz sopiha s svojo vnukinjo – deklico Sneguročko oz. v slovenščini Snežinko. Preden obdarita otroke, z njimi plešeta v krogu okrog smrekice in prepevata novoletne pesmi. Po tradiciji, ki je ostala še iz časov Sovjetske zveze, Dedek mraz in Sneguročka otrokom podarita slaščice in sadje.

Tudi v Veseli dRuščini se trudimo, da otroci iz družin ruskih priseljencev ravno tako doživijo pravo novoletno vzdušje, kot ga poznajo njihovi vrstniki v Rusiji. Tako vsako leto pripravimo novoletno prireditev, ki jo že od leta 1998 pripravlja mag. Liana Cerar. Letos nas bo Dedek mraz obiskal že jutri, v soboto 23. 11. Na prireditvi pa se bodo predstavili tudi naši učenci s predstavo Gora draguljev, ki bo otrokom predstavila bogat svet uralskih pravljičnih junakov.

Poglejte si še slike in novičko z lanskega dogodka: ruskasola.si/obiskal-nas-je-dedek-mraz/