»Ob obali stoji zeleni hrast…« («У Лукоморья дуб зелёный…»)

Rojstni dan Aleksandra Sergejeviča Puškina sovpada z rojstnim dnem naše šole, zato vsako leto ob praznovanju Dneva ruskega jezika in zaključku šolskega leta nagrajujemo najboljše, vročamo certifikate in se posladkamo s torto.

Na Dan ruskega jezika tradicionalno nagrajujemo zmagovalce mednarodnega tekmovanja Ruski medvedek (rezultati tekmovanja so bili objavljeni na naši spletni strani).

Diplome in knjižne nagrade so prejeli zmagovalci VII šolske olimpijade iz ruščine za dvojezične otroke:

Aleksandra Korčagina, Elizaveta Kločkova, Arina Kotyahova, Živa Benedejčič, Karolina Ržišnik, Angelina Petrovič (v starostni kategoriji od 12 do 13 let) in Anastasija Golcova, Angelina Glyudzyk, Marija Čurkina, Ekaterina Petrovič, Aleksej Turšič, Klara Bajc (v starostni kategoriji od 14 do 16 let).

Za Dan ruskega jezika so naši učenci pod vodstvom učiteljev pripravili praznični program. V čast rojstnega dne ruskega pesnika smo prisluhnili pesnitvi »Bronasti jezdec« v izvedbi Dmitrija Tanasenka. Nato so tretješolci predstavili svojo interpretacijo znamenitih verzov Puškina »Ob obali stoji zeleni hrast…«.

Prvič so nastopili naši predšolski otroci, ki so skupaj deklamirali pesem B. Zahodera »Odmor«. V enem letu so naši prvošolci opazno zrasli, v njihovi izvedbi je zazvenela pesem Sergeja Mihalkova »Mucki«.

Če ostanemo pri temi mačk, Vasilisa Yatsko in Arina Mihalaki sta izpolnili komično vokalno igro Giaccoma Rossinija »Mačji duet«, s katero sta maja letos zmagali na mednarodnem festivalu »Veseli veter«.

Drugošolci iz 2A so prikazali sceno nagajivih hobotnic iz pesmi E. Uspenskogo »Raznobarvna družinica«.

2B pa je povzročil pravo razdejanje z uprizoritvijo pesmi »Razdejanje« istega avtorja.

Pri starših je rahlo nostalgijo priklicala Arina Mihalaki s pesmijo »Ena snežinka« avtorjev A. Zacepina in L. Derbeneva.

Četrti razred je s pesmimi uzbekistanskega poeta Sabira Abduli pozval gledalce: »Nauči se ruskega jezika!«.

Praznični program je zaključila naša gledališka ekipa. Otroci so pokazali svoje novo delo – uprizoritev dveh basni I. Krilova »Vrana in lisica« in »Kvartet«. Navdahnjeno predstavo mladih igralcev so okrasili avtorski kostumi, rekviziti in lutke ročne izdelave, narejene posebno za ta praznik pod vodstvom vodje gledališke ekipe L. Cerar.

Na dnevu Ruskega jezika so vsi naši učenci dobili certifikat o zaključku šolskega leta, diplome in pohvale za sodelovanje pri različnih šolskih projektih, pa tudi glavno darilo – novo izdajo šolske revije »Ključek«.

V vlogi vodilnih sta se odlično odrezala Aleksandr Čumakov in Jana Zvonareva, ki sta se maja vrnila iz letovišča Artek, kjer sta sodelovala na mednarodnem finalu tekmovanja »Živa klasika«.

Letos je zadnjič zvonec zazvonil samo za enega od naših učencev – Aleksandra Gro. Srednjo šolo je končal v Sloveniji in se pripravlja postati študent ene od evropskih univerz. Vsi ostali naši učenci višjih razredov so se odločili nadaljevati šolanje, česar smo zelo veseli!

Kaj je rojstni dan brez pogostitve? Šolska rojstnodnevna torta in pirožki so praznik naredili ne le zanimivega, ampak tudi okusnega!

Končalo se je še eno šolsko leto, šolske obveznosti, projekti in prazniki so za nami. Vsem staršem naših učencev se zahvaljujemo za zaupanje, potrpljenje in pomoč otrokom, za ohranitev maternega jezika in kulture v svojih družinah.

»Ob obali stoji zeleni hrast …« («У Лукоморья дуб зелёный…») – s temi vrsticami se za številne otroke začne seznanjanje s Puškinom. Našim učencem želimo, da bi Puškina odkrivali še mnogo let in svojim otrokom prebirali njegova nesmrtna dela v izvirniku!

Vsem želimo prijetne letne počitnice!