25. junija smo v veliki dvorani zdravilišča Terme Čatež svečano otvorili Rusko filološko šolo, ki je ponovno združila najstnike iz Rusije in Slovenije.

Udeležence Ruske filološke šole je pozdravil ravnatelj gimnazije Škofja Loka in predsednik sklada za promocijo ruskega jezika v Sloveniji iz Društva Slovenija Rusija Jože Bogataj, ki je opozoril, kako pomembni so mednarodni izobraževalni projekti za mlade iz obeh držav.
Po nastopu vodje projekta, direktorice Centra Alfa-Dialog iz Sankt-Peterburga, predavateljice iz Pedagoške univerze А.I. Gercena, Jelene Robertovne Jadrovskaje, ki je slavnostno odprla Rusko filološko šolo, sta se zavrteli slovenska in ruska himna.

Projekt je združil ruske udeležence iz Moskve, Tvera, Nojabrska, Jekaterinburga, Joškar-Oly, Koroleva in slovenske šolarje iz Ljubljane, Celja, Grosuplja, Škofljice, Krškega. Slovenski udeleženci so najstniki, ki se učijo ruskega jezika kot tujega ter prav tako otroci rojakov, ki jim je ruščina eden od maternih jezikov.

Na svečani otvoritvi Ruske filološke šole je nastopila glavna strokovnjakinja RCZK Valerija Kilpjakova, ki je v imenu Ruskega centra znanosti in kulture pozdravila vse zbrane ter zaželela tako učencem kot učiteljem uspešne skupne projekte, nova spoznanja in vtise.
Vse prisotne je prav tako nagovorila ravnateljica vrtca Najdihojca, predsednica mednarodnega ženskega društva PARUS, mag. Liana Cerar.
Po otvoritvi je direktorica Zavoda Vesela dRuščina Julija Mesarič imela prvo predavanje na temo Mednarodna kulturna komunikacija Rusija-Slovenija. Vsi udeležnci projekta so prejeli zvezke z urnikom in učbenike.  

V bogat program Ruske filološke šole pa niso vključena samo predavanja in projektne aktivnosti, temveč tudi športno udejstvovanje ter kopanje v bazenih s termalno vodo v zdravilišču Terme Čatež.