Čez nekaj dni se bodo učenke naše šole Klara Bajc (16 let), Angelina Petrovič (13 let) in Karolina Ržišnik (13 let) odpravile v Rusijo na festival Ruski jezik in sodobne komunikacije. Klara ima veliko izkušenj z udeležbo na tovrstnih festivalih, Angelina in Karolina pa se bosta festivala v udeležili prvič. Dekleta so zdaj v različnih mestih in celo državah, mi pa smo jih kontaktirali po telefonu in prosili, da povejo nekaj besed o svojih pričakovanjih od potovanja v Rusijo.

Kaj je to Kompjuterija?

Klara: To je otroški tabor, kjer se lahko sprostiš, nabereš moči, se srečaš nove prijatelje. Ne grem prvič v Kompjuterijo, zato imam tam veliko prijateljev iz Rusije, Nemčije, Španije, Libanona, ki jih resnično želim videti. Mišo iz Moskve sem na primer spoznala pred 6 leti. Vsa ta leta sva si dopisovala na Instagramu ali na družbenem omrežju Vkontakte.

 

Kaj je festival Ruski jezik in sodobne komunikacije?

Klara: Festival je ena izmed izmen tabora. Po festivalu običajno letiš domov in razmišljaš: zdaj imam nove prijatelje z vsega sveta in vsi govorijo rusko.

 

Kakšno zvezo pa imajo sodobne komunikacije?

Klara: Na prejšnjih festivalih smo sestavili pravljico »Hlebček« v programu Prezi, našo zgodbo opremili s slikami in jo pokazali drugim. Zgodbo se še vedno lahko najde na tej strani.

Lani smo imeli lekcijo robotike: prinesli so nam 10 različnih robotov in razpravljali smo, zakaj jih potrebujemo. Na primer, robot hišni ljubljenček je primeren za ljudi, alergične na volno. Na festivalih smo tudi risali z 3D pisalom, se seznanili z novimi računalniškimi programi, se naučili ustvariti blog, se pogovarjali o varnosti na internetu. Na zimskem festivalu smo posneli video o prazniku, ki smo si ga izmislili sami. To je sodobna komunikacija. Pred nekaj leti sem bila v letovišču Artek, tudi tam je bilo super, a tako zagotovo ni bilo. Tu se s pomočjo tehnologije naučimo novih stvari, se približamo.

 

Kolikokrat si že bila v Kompjuteriji?

Klara: Štirikrat, zdaj grem petič. 1. julija sem dopolnila 16 let, tako, da grem tokrat zadnjič. Čez tri leta bi se rada udeležila festivala kot spremljevalka slovenske skupine.

 

Letovišče Kompjuterija se nahaja blizu mesta Tver. Kje je to? Kako se pride tja?

Klara: Ko Slovencem razlagam, kje je to, jim povem, da je med Moskvo in Sankt Peterburgom. Iz moskovskega letališča se do tabora vozimo z avtobusom približno štiri ure.

Ali pogosto obiščeš Rusijo?

Angelina: Da, vsako leto z družino obiščemo babico v Novosibirsku.

Karolina: Enkrat na leto gremo v Rusijo k maminim sorodnikom. Zaenkrat sem bila le v Moskvi, Lipecku in Sočiju, letos pa bom videla Tver.

 

Zakaj si se odločila iti v Kompjuterijo?

Angelina: Moja sestra je bila tam na zimskem festivalu in ji je bilo zelo všeč. Tudi jaz želim dobiti nove prijatelje iz drugih držav. Sestra je dobila prijateljice iz Poljske in Rusije, s katerimi si vsak dan dopisuje na Snapchatu. Naslednje leto ima namen obiskati prijateljico v Moskvi. Slišala sem, da v taboru živijo v zelo lepih hiškah v gozdu. Pravijo tudi, da je hrana okusna. Povprašala sem tudi Klaro. Rekla je, da so v Kompjuteriji vsak dan na sporedu šport, nastopi in predstavitve držav.

Karolina: Všeč mi je biti v Rusiji, všeč mi je organizacija v otroških taborih, všeč so mi pesmi, druženje z otroki iz drugih držav.

 

Kaj se ti je zdelo najbolj zanimivo na festivalu?

Klara: Diskoteka, novi ljudje, kultura in jeziki. Imeli smo večer pesmi ob tabornem ognju, kjer je vsaka delegacija pela pesmi v jeziku svoje države. Vedno rada poslušam, kako se jeziki razlikujejo med sabo.

 

Kako se pripravljaš na festival?

Klara: Iti moram v središče Ljubljane, da posnamem video s Prešernovega trga. To je domača naloga za festival. Posnela bom video o sebi, ruski šoli in Sloveniji.

Angelina: Izpolnjujem domačo nalogo. Video o sebi sem že posnela, najti moram le še nekaj lepih slik, da bi Slovenijo predstavila drugim.

Karolina: Domače naloge še nisem naredila, saj se sedaj nahajam v športnem taboru na Hrvaškem. Resno se ukvarjam s športno gimnastiko, lani sem bila državna prvakinja v svoji starostni kategoriji. Zaenkrat preprosto nisem imela časa. Domov se bom vrnila v petek pozno zvečer, v soboto ob štirih zjutraj pa se bomo morali že odpraviti na letališče. Vendar pa bom med potjo imela dovolj časa, da vse naredim.

 

Kaj pričakuješ od obiska tabora?

Klara: Pričakujem, da bom okrepila stara prijateljstva, dobila nove prijatelje, s katerimi se ne bom srečevala le v Rusiji, ampak tudi pri sebi doma. Na zimskem festivalu sem spoznala Nikito iz Nemčije, spomladi je s starši prišel k nam v Ljubljano, da bi spoznal Slovenijo. Na festivalu so se po naši predstavitvi vsi preprosto zaljubili v Slovenijo. Zdi se mi, da so bili vsem všeč naši videi o državi in mi – slovenska dekleta.