Tudi v letošnjem letu se je mednarodni festival za otroke in mladino Veseli veter zaključil z velikim uspehom.

Od leta 2012, ko je bil festival prvič zasnovan, pa do danes, je festival združil preko 3000 otrok in mladih iz različnih držav. Osmi festival je letos je v Ljubljano privabil več kot 350 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Rusije, Madžarske in Ukrajine.

Mednarodni festival promovira ruski jezik zunaj Rusije in pomaga tkati prijateljstva med otroci. V skladu s pogoji festivala vsi udeleženci izvajajo dve pesmi: eno v ruskem in eno v kateremkoli slovanskem jeziku. V tem letu je nastope tekmovalcev ocenjevala strokovna žirija: vodilni solist SNG Opera in balet v Ljubljani, profesor glasbe in predavatelj, Saša Čano, urednik otroških in mladinskih glasbenih programov RTV Slovenija in profesor glasbe, Matej Jevnišek in diplomantka Sankt Peterburškega konservatorija. N. A. Rimsky-Korsakov, muzikologinja in profesorica glasbe in zborovodkinja, Olga Ulokina.

Glavne nagrade na festivalu so prejeli:

V nominaciji “SOLISTI” – Laura Čurin iz Hrvaške, mentorica T. Mikolaj

V nominaciji “DUETI” – Arina Michalachi in Vasilisa Yatsko iz Ljubljane, mentorica M. Igritskaya.

V nominaciji “ANSAMBLI” – vokalni ansambel “Kantilena Line” iz Maribora, mentorica A.. Levshinskaya.

V nominaciji ”ZBORI” – mladinski pevski zbor Osnovne šole Šmarje – Sap, mentorica N. Kemperle.

 

Glavno nagrado festivala, ”GRAND PRIX”, je prejela vokalna skupina “Katarince” iz Loma pod Storžičem. Skupina je prejela pravico do sodelovanja na mednarodnem tekmovanju mladih vokalistov “Veseli veter”, ki bo potekal leta 2020 v Moskvi.

Vodja skupine, učiteljica Janja Meglič, je kasneje povedala: ”Povedati vam moramo, da je bila za nas podelitev Velike nagrade – certifikata, ki nam omogoča udeležbo na festivalu Veseli veter v Moskvi, veliko presenečenje, ki pa ga z veseljem, ponosom in spoštovanjem prejemamo. Veseli nas, da je strokovna komisija izbrala prav nas, saj otroci prihajajo iz skromnega vaškega okolja v Lomu pod Storžičem – občina Tržič, kjer se trudimo, da ohranjamo kulturno dediščino, pa naj bo to na področju narečja, običajev ali ljudske pesmi in plesov. V posebno veselje pa nam je seveda izziv, da se vsako leto znova naučimo novo rusko pesem, pa ne da se je samo naučimo, temveč, da jo tudi razumemo in interpretiramo po naših najboljših močeh.”

Več slik lahko najdete v naši galeriji.