Tako kot v Sloveniji tudi v Rusiji praznujejo pust, poznajo ga samo pod drugim imenom – Maslenica. V starih časih, ko so se dogodki odvijali še bolj »počasi«, so vasi rajale kar cel teden, mi pa smo delček praznovanja predstavili na naši šolski prireditvi. Nastopila je tudi gledališka skupina pod vodstvom Alle Abramove, ki nas je preselila v nekdanje vaško rusko življenje.

Maslenica ali po naše pust je tako kot v Sloveniji povezan z odganjanjem zime in številnimi običajii, pri vseh pa so v ospredju palačinke, ki so simbol pusta. Že naši predniki so v njih poleg sladke pojedine videli tudi simbol sonca. Vsako leto se številni Rusi trudijo, da pojejo čimveč okusnih palačink oz. po rusko blinov, mogoče pa bo sonce tako že prej stopilo sneg in »poteptalo« zimo.

V Veseli dRuščini se trudimo, da ruskogovoreči otroci tudi v Sloveniji doživijo vsak delček ruskih običajev. Letos so se posebej potrudili v gledališki skupini, ki deluje v okviru našega Centra za razvoj in ustvarjalnost. Svet se ves čas spreminja in velikokrat ne najdemo časa za bližnje. Skozi predstavo smo spoznali, kako so posamezne dneve masleničnega tedna preživljali v starih časih, jih namenili za obiske bližnjih, vsak dan pa je pomenil za njih nekaj posebnega. Veseli smo, da so scenarij za predstavo pripravili sami učenci, Andrej Zupan, učenec naše šole pa se je posebej potrudil in za to priložnost napisal pesmi, ki smo jih slišali v predstavi.

Otroci (pa seveda tudi marsikdo od odraslih) pa so se takoj po končnem aplavzu že zapodili proti zadnji strani v dvorani. Kdo se seveda ne bi želel – šibile so se polne mize palačink z različnimi nadevi. Upajmo, da smo bili pridni in da bodo palačinke res prinesle pomlad 🙂