Zgodovina šole

Zavod Vesela dRuščina je bil ustanovljen leta 2006 in je prva ruska šola v Sloveniji. Idejo za ustanovitev šole,  v kateri bi se ruskogovoreči otroci učili materni jezik in kulturo, je dobila skupina staršev, ki so želeli, da bi njihovi otroci obdržali stik z ruskim jezikom in kulturo tudi v Sloveniji.

 

Prva ruska šola v Sloveniji

praznik ruskega jezika 2016 (2)Proces ustanovitve je bil podoben kot pri drugih šolah drugje po Evropi. Prve ruske šole so se pojavile v 90. letih v Nemčiji in Izraelu, kasneje pa še na Nizozemskem, v Franciji in drugih državah. Leta 2000 je bilo po Zahodni Evropi že okrog 250 ruskih šol.

Prve korake k ruski šoli je naredila Liana Cerar, Rusinja, ki že več let živi v Sloveniji. V 90. letih je začela z organizacijo vsakoletne novoletne prireditve za otroke, ki se sedaj približuje že svoji 20. obletnici.

Veliko zaslugo, da je šola nastala in se razvijala, imajo Društvo Slovenija-Rusija, Veleposlaništvo Rusije v Sloveniji, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in drugi partnerji.

Pomembnejši mejniki

leto 1998

– Organizacija prvih tematskih praznikov za rusko govoreče otroke, ki živijo v Sloveniji. Praznovanja pod vodstvom Liane Cerar podprejo starši otrok in Društvo Slovenija Rusija.

leto 2006

– V okviru dogovora z Ministrstvom za izobraževanje, šolstvo in šport v Sloveniji potekajo prve ure ruskega jezika in kulture za ruskogovoreče otroke.

Prve ure obiskuje 14 učencev v 3 starostnih skupinah.

leto 2008

– Organizacija in uspešna izvedba prvega družinskega tabora namenjenega rusko govorečim družinam v Sloveniji. Tabor je izveden ob podpori Društva Slovenija Rusija. Projekt postane tradicionalen.
– Izvedba jubilejnega 10. praznovanja novega leta po ruskih običajih ob podpori Veleposlaništva Ruske federacije v Republiki Sloveniji in Sklada Toneta Pavčka za promocijo ruskega jezika in kulture v slovenskem šolstvu.

leto 2009

– Organizacija in uspešna izvedba 1. folklornega praznika Maslenica v SlovenijiVesela dRuščina z županom Ljubljane, Zoranom Jankovičem
– Prva subvencija Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za izdajo glasbene zgoščenke skupine Kalinka in pesmarice Vesela dRuščina poje z ilustracijami zmagovalcev slikarskega natečaja Rad te imam Rusija. Pesmarica in zgoščenka sta kot učni pripomoček namenjeni slovenskim učencem, ki se učijo ruščine kot tujega jezika.
– Sodelovanje na prvem slovenskem festivalu Rusijada v Škofji Loki. Projekt postane tradicionalen.
– Izdaja prve številke časopisa Vesela dRuščina v ob podpori Društva Slovenija Rusija in Sklada Toneta Pavčka za promocijo ruskega jezika in kulture v slovenskem šolstvu.
– Organizacija in uspešna izvedba prvega tematskega dogodka posvečenega Dnevu zmage za rusko govoreče otroke v Sloveniji

leto 2010

Pouk maternega jezika in kulture obiskuje več kot 50 učencev.

– Uradna registracija prve ruske šole v Sloveniji, kot zavoda Vesela dRuščina, zavod za izobraževanje in kulturo.
– Organizacija prvega izleta za otroke in starše k Ruski kapelici pod prelazom Vršič.
– Prvo sodelovanje kolektiva šole pri organizaciji spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.
– Šola postane član Mednarodnega združenja ruskih kulturno-izobraževalnih ustanov («Евролог»).

leto 2011

– Organizacija umetniških delavnic pod vodstvom Larise Zaremba ob podpori Ruskega centra znanosti in kulture (RCZK).
– Ob podpori RCZK pridobitev prve subvencije Sklada Russkiy mir za organizacijo in izvedbo glasbeno-plesne predstave Mušica je zaplesala.
– Promocija ruskega jezika v slovenskih šolah – premiera in 10 ponovitev glasbeno-plesne predstave Mušica je zaplesala (Novo mesto, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Maribor).
– Udeležba prve slovenske delegacije na mednarodnem festivalu Ruski jezik in sodobne komunikacije v mestu Tver v Rusiji.

leto 2012

– Organizacija cikla 4 brezplačnih lutkovnih predstav za rusko govoreče otroke Lutke govorijo po rusko.
– Organizacija in izvedba prve Olimpijade iz ruščine za dvojezične otroke. Ob podpori RCZK projekt postane vsakoleten.
– Organizacija prve okrogle mize za učitelje in starše dvojezičnih otrok
Dvojezični otroci: izobraževanje in vzgoja. Ob podpori RCZK projekt postane vsakoleten.
– Sodelovanje na prvem mednarodnem festivalu ruske pesmi Veseli veter v Mariboru.
– Prvi izlet v Rusijo rusko govorečih otrok Iz Ljubljane v Sankt Peterburg. Projekt je izveden ob podpori Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji.
– Sodelovanje na mednarodni Olimpijadi za družine, ki živijo v tujini, v organizaciji Ministrstva za izobraževanje Ruske federacije, Ruske univerze prijateljstva narodov ob podpori komiteja državne Dume za izobraževanje.
– S partnerji organizacija mednarodnega projekta – Prva filološka šola.
– Šola postane del mednarodne organizacije predavateljev ruskega jezika in literature (МАПРЯЛ).
– Odprtje podružnice šole v Novem mestu.

leto 2013

– Odprtje podružnice šole v Kopru.
– Pridobitev druge subvencije Sklada Russkiy mir in uspešna izvedba Mednarodnega festivala ruske kulture Maslenica v Ljubljani v centru Ljubljane ob podpori RCZK in Društva Slovenija Rusija.
– Sodelovanje na mednarodni Olimpijadi iz ruskega jezika za rusko govoreče otroke na Moskovski državni univerzi.
– Začetek uric ruščine za najmlajše otroke v stare 3 leta.
– Izvedba jubilejnega 15. novoletnega praznovanja po ruskih tradicijah. Praznovanje je izvedeno skupaj s šolo pri Veleposlaništvu Ruske federacije v Ljubljani.
– Direktorica šole Julija Mesarič je nagrajena z državno nagrado Ruske federacije, medaljo Puškina, za velik prispevek k promociji ruskega jezika, ohranitev in razvoj ruske kulture v tujini ter krepitev prijateljstva in sodelovanja med Rusijo in Slovenijo.

leto 2014

Pouk maternega jezika in kulture je obiskovalo več kot 100 učencev.

– Odprtje podružnice ruske šole v Radovljici.
– Šola postane član Mednarodnega metodološkega sveta za vprašanja večjezičnosti in medkulturne komunikacije (METHODICAL COUNCIL).
– Sodelovanje zmagovalcev Olimpijade iz ruskega jezika v projektu Pozdravljena Rusija ob podpori Rossotrudnichestva.
– Izdaja druge šolske revije – zbornika ustvarjalnih del učencev ruske šole. Projekt postane vsakoleten.

leto 2015

Pouk je obiskovalo 120 učencev.

– Zavodu Vesela dRuščina je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport dodelilo status v javnem interesu na področju kulture
– Začetek novega projekta Muzejski sprehodi v ruščini z Veselo dRuščino).

torta 10 letleto 2016

Pouk je obiskovalo 149 učencev.

  • 10-letnica šole
  • Šola je dobila pohvalo Rossotrudničestva (organizacije za ruske rojake po svetu) za velike dosežke na področju popularizacije ruskega jezika za mejami matične domovine
  • Odprtje podružnic v Žalcu in na Bledu