Otroke med 10 in 17 let vabimo k udeležbi na mednarodnem tekmovanju mladih bralcev Živa klasika – 2020. Mednarodno tekmovanje mladih bralcev Živa klasika je tekmovanje iz branja na glas odlomkov iz proznih del ruskih pisateljev.

Kdo lahko sodeluje?

Natečaj Živa klasika je namenjen tako rojakom, ki živijo v tujini, kot tujcem, ki so se šele začeli učiti ruščino. Starost udeležencev je 10-17 let.

Tekmovanje poteka v ruščini, udeležba je brezplačna.

Kako sodelovati na tekmovanju?

Prijavo je možno oddati le na uradni spletni strani tekmovanja. Za prijavo je potreben elektronski naslov in številka telefona. Udeleženca lahko na tekmovanje prijavijo tudi njegovi starši. Rok za oddajo prijav je 10. februar 2020.

Kaj sledi prijavi?

28. marca 2020 bo v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani potekala državna etapa tekmovanja med prijavljenimi udeleženci. Tekmovalci bodo v ruščini po spominu recitirali odlomek iz poljubnega proznega dela katerega koli ruskega avtorja. Udeleženci nominacije »ruščina kot tuji jezik« lahko recitirajo s pomočjo besedila na vseh stopnjah tekmovanja. Vsak tekmovalec bo imel za recitiranje na voljo 2 do 5 minut.

Kakšne bodo kategorije?

Žirija bo izbrala zmagovalce nacionalne etape v treh kategorijah:

  • otroci iz ruskih družin, živeči v tujini
  • otroci iz dvojezičnih družin
  • otroci, za katere je ruščina tuji jezik

Kakšne bodo nagrade?

Zmagovalci bodo prejeli diplomo Zmagovalec nacionalne etape mednarodnega tekmovanja mladih bralcev Živa klasika in odpotovali v mednarodni otroško letovišče Artek, kjer bo potekalo finale tega tekmovanja. Letos junija bodo trije zmagovalci mednarodne etape nastopili na Rdečem trgu v Moskvi.

 

Tekmovanje podpirata Ministrstvo za izobraževanje Ruske federacije in Federalna agencija za Skupnost neodvisnih držav, rojake, ki živijo v tujini, in mednarodno humanitarno sodelovanje (Rossotrudnichestvo).

Kurator tekmovanje v Sloveniji je Ruska šola v Sloveniji.

Več informacij o tekmovanju lahko najdete v Pravilniku o tekmovanju.