Tekmovanje iz znanja jezika Ruski medvedek je postala čudovita tradicija naše šole.

Letos je mlajši brat priljubljenega mednarodnega tekmovanja Kenguru znova razveselil šolarje z zanimivimi in zabavnimi nalogami. V tej razburljivi igri je sodelovalo več kot 50 učencev od 7 do 16 let. Tekmovanje je potekalo v petih starostnih skupinah od 2. do 11. razreda, na voljo so bile tudi naloge za učence, za katere je ruščina tuji jezik.

Mentorica tekmovanja Natalija Vasilijevna je pri otrocih opazila veliko zanimanje: »Oči otrok so gorele, čutila sem veliko voljo do zmage.«

V 1 uri 15 minut so se učenci z glavo podali v reševanje 30 nalog iz jezikoslovja. Ugotoviti so morali, kaj se v nekaterih ruskih narečjih pomeni »столешник«, kaj je rdeče in črno, a po navadi ni modro, in celo od predlaganih najti neobstoječo besedo – »комариный, осиный, гусиный, утиный, паутиный«. Kako pa bi vi odgovorili na ta vprašanja?

Med otroci je aktivno razpravo sprožilo vprašanje, kako je ime junaku knjige A. Semenova “Jabeda-Korjabeda”,

njeni triki in zvijače«. Glavni junak – »prijeten, poln poba pošilja po pošti vabilo za ogled predstave »Popularne pesmi in plesi Papuancev«. Na to vprašanje so lahko odgovorili le najbolj pametni in iznajdljivi. Izkazalo se je, da je ime glavnega junaka Pyotr Petrovich. Ali uganete, zakaj?

Učenci višjih razredov so imeli težje naloge – pokazati so morali ne le zanje ruskega jezika, ampak tudi korejskega. V eni od nalog so jih prosili, da poimenujejo šest zaporednih črk ruske abecede, napisane s korejsko črko: 페, 에르, 에스, 테, 우, 에프.

Učenci nižjih razredov so se tekmovanja udeležili prvič, zato so bili veseli, da so naloge lahko vzeli s seboj, jih pokazali staršem in preizkusili njihovo znanje ruskega jezika. Slednje jim je bilo še posebej všeč in skupaj so zakričali »Hura!«.

Organizatorji so obljubili, da bodo do 5. februarja znani rezultati. Le-te že komaj čakamo, saj se lahko z nečim pohvalimo.

Lansko leto je namreč naš učenec Orihovskyy Rodion dosegel 95 točk izmed možnih 100, s čimer je osvojil prvo mesto v regiji.

Glavna stvar, ki nam jo podarja Ruski medvedek, pa niso rezultati, temveč možnost, da preko igre osvajamo nova znanje in razvijamo interes k ruskemu jeziku.

 

 

Kako je potekalo tekmovanje leta 2018 in 2017 lahko preberete tukaj in tukaj.