Otroci in starši iz različnih koncev Slovenije in sosednjih držav so se zbrali v eni najlepših in najbolj prostornih dvoran slovenske prestolnice, da bi skupaj z nami praznovali približujoče se novo leto. V novoletnih kostumih in z gorečimi očmi so vsi nestrpno pričakovali predstavo, ki temelji na pravljici H. C. Andersena »Snežna kraljica«.

Zlobni troli so razbili čarobno ogledalo in eden od drobcev je padel v srce Sneguljčice. Spremenila se je v zlobno deklico in končala pri Snežni kraljici. Na prošnjo Dedka Mraza je Morozko odšel iskat Sneguljčico. Rešil jo je iz kraljestva večnega mraza.

Ta neverjetna predstava z nenavadnimi posebnimi efekti, osupljivimi dekoracijami in avtorskimi kostumi je zasluga idejne vodje projekta Sibirke Liane Cerar. Prava dekoracija predstave je bila glasbena in video zasnova, izbrana za vsak prizor posebej. Liana Cerar že več kot 20 let razveseljuje otroke in odrasle z vznemirljivimi novimi zgodbami in njihovo veličastno realizacijo!

Tistega večera je bilo na odru nemalo čarovnij: padal je pravi sneg, spustila se je zlovešča megla, otroci so smučali in drsali, razbojniki so streljali s pištolami, troli so pletli svojo zlobno mrežo, na gledalce so »z neba padale« snežinke, v šotoru Laplandke je gorel ogenj…, spektakel pa se je končal z zlatim dežjem novoletne sreče.

 V interaktivni predstavi je nastopilo več kot sto otrok, ki so vsi učenci Zavoda Vesela dRuščina. Na novoletnem prazniku je sodeloval tudi otroški kolektiv »Agencije talentov Rulada«.

Po ruski tradiciji se je praznik nadaljeval s plesom okrog čudovite smreke, igrami z Dedkom Mrazom in Sneguljčico, recitacijo pesmi in, seveda, novoletnimi darili.

Na prazniku se je zbralo več kot 500 otrok in odraslih, sodelujočih in gledalcev. Celo najprostornejša ljubljanska dvorana se je zdela pretesna.

Na prazniku je vse zbrane pozdravila namestnica ruskega veleposlanika v Sloveniji G.I Zamjatina. Napovedala je, da bo januarja Liana Cerar prejela državno nagrado za dolgoletno delo.

»Vsi smo zelo veseli, da so novoletni praznik Zavoda Vesela dRuščina že večkrat primerjali z kremeljskimi novoletnimi smrekami. Za nas je to edinstven praznik, v dobesednem pomenu, ko pedagogi in starši kot dragoceni dar otrokom predajajo tradicijo.«

Julija Mesarič

Direktor šole

Zahvaljujemo se vsem, ki so pomagali pri pripravi predstave!

Veliko zahvala gre tudi vsem sponzorjem, partnerjem in prijateljem, ki so z besedo in delom podprli otroški novoletni praznik v Sloveniji!