Knjiguru je mednarodno tekmovanje za najboljše literarno delo za otroke in mladostnike, v katerem mladi bralci ocenjujejo dela sodobnih avtorjev. Zmagovalci so izbrani z glasovanjem. Glasujejo lahko le najstniki, stari od deset do sedemnajst let.

 

Knjiguru v svetu je mednarodno tekmovanje v recenzijah knjig nagrajencev natečaja Knjiguru. Projekt se že štiri leta razvija ne le v Rusiji, ampak tudi v Veliki Britaniji, ZDA, Španiji, na Češkem, v Bolgariji, Kanadi in Avstriji. V Sloveniji tekmovanje poteka v povezavi z Zavodom Vesela dRuščina v Sloveniji.

Knjiguru v Sloveniji

Tekmovanje predlaga oddajo recenzij na dela nagrajencev Knjiguruja. Mladostnike od 10 do 17 let, ki živijo v Sloveniji, vabimo, da na spletni strani natečaja kniguru.info preberejo kakršno koli delo in delijo svoje vtise v obliki ilustracij, stenskih časopisov, esejev, podcastov, risank in video kritik. Vsi udeleženci bodo nagrajeni z diplomo.

Rok za oddajo recenzij je do 15. novembra 2019. Dela lahko pošljete na info@ruskasola.si. V sporočilu mora biti navedeno ime, priimek, starost, kraj prebivališča in telefonska številka avtorja in / ali njegovih staršev.

»Želimo, da se poleg klasike, ki jo vsi spoznavajo v šoli, mladostniki seznanijo s sodobnimi rusko govorečimi avtorji in njihovimi čudovitimi knjigami, zato objavljamo začetek novega natečaja Knjiguru v Sloveniji.

 

 

Julija Mesarič

koordinatorka tekmovanja v Sloveniji

Da bi bilo branje bolj zanimivo in zabavno, Zavod Vesela dRuščina organizira knjižni klub Knjiguru za vse, ki želijo piti čaj in brati knjige sodobnih avtorjev.

»Z najstniki bomo razpravljali o prebranem, postavljali vprašanja in iskali odgovore, poskušali sodelovati na natečajih, pisati in pripraviti ocene bralcev ter razvijati kreativno pisanje. Mlajši učenci se bodo v klubu Knjiguru lahko igrali, sestavili svojo zgodbo, narisali ilustracije in napisali ustvarjalno nalogo. Na naša srečanja bomo povabili pisatelje, prevajalce, ilustratorje knjig«.

 

Julija Mesarič

Natečaj Knjiguru sta leta 2010 ustanovili Zvezna agencija za tisk in množične komunikacije ter neprofitni partner »Center za podporo ruske literature«. Danes je to največje tekmovanje otroške in najstniške literature v rusko govorečem prostoru, v katerem sodelujejo tako ruski šolarji kot njihovi vrstniki iz Rusije in tujih držav.